3 råd til dig der har et barn med ADHD

Råd til børn og unge med ADHD

Flere og flere børn bliver nu til dags diagnosticeret med den neuropsykologiske sygdom ADHD. ADHD er en amerikansk forkortelse for Attention Deficit Hyperactivity Disorder, og bliver i langt de fleste tilfælde behandlet gennem medicin eller terapi. Det er en lidelse, som især har fået meget opmærksomhed inden for ungdomspsykiatrien, men behandlingen for lidelsen er stadigvæk forholdsvis ny. Derfor giver vi dig 3 gode råd, hvis du har et barn, der er blevet diagnosticeret med den psykiske lidelse, og hvad du som forældre kan gøre for, at forebygge det. Er du interesseret? Så læs med her.

Opmærksomhed

Et barn, der har en form for psykisk lidelse kræver mere opmærksomhed og tilsyn. Derfor kan det være en rigtig god idé, at være opmærksomhed på sit barn. Vær til stede for barnet til hver en tid, og prøv at finde ud af, hvordan sygdommen afspejler sig i barnets opførsel. Lige så meget som medicinering og terapi kan hjælpe barnet, så kan du som forælder også være med til at hjælpe barnet ved at finde ud, hvordan barnet opfører sig i forskellige kontekster og situationer. Find ud af hvad der får barnet til at miste opmærksomheden, så du fremover kan gøre noget ved situationen, eller barnet. Det kræver, at du har energi, overskud og måske endda, at du fører en journal over barnets hverdag.

Terapi eller medicin?

Der er meget delte meninger om, hvad den bedste behandling er for børn, der har opmærksomhedsforstyrrelser. Da sygdommen er relativ ny, kan det være svært at vurdere, hvad der virker godt og hvad der virker knap så godt. Inden for hjerneforskning har man endnu ikke fundet ud af, hvad ADHD gør ved hjernen og vica versa. Derfor skal man være påpasselig med at give sit barn medicin, hvis tilstanden kan forbedres ved hjælp af andre, måske mere naturlige metoder. Disse metoder kan være terapi, eller som nævnt ovenfor, at føre en journal over sit barns hverdag og derved justere situationen. Der findes rigtige mange dygtige terapeuter, og det kan være fordelagtigt at prøve to eller tre terapeuter før man har fundet den helt rette, der passer til dit barns behov. Behandling af ADHD hos børn kan ske på mange forskellige måder, og derfor er det vigtigt at du tager højde for alle fordele og ulemper, før du vælger at tage en beslutning. Det kan være fordelagtigt at tage kontakt til en professionel klinik, og forhøre dig om dine muligheder. Held og lykke.

Centrum Børne- og ungdomspsykiatri
Bagsværd Hovedgade 119, 1. sal
2880 Bagsværd
44 44 46 48

Når børn skal til psykolog

børn til psykolog

En psykolog kan hjælpe personer i alle aldre med psykiske udfordringer i hverdagen. Jo før udfordringen bliver opdaget og erkendt, jo før kan udfordringen behandles med henblik på, at udfordringen skal påvirke hverdagen så lidt som muligt. Det er typisk lettere for voksne at erkende og forstå en udfordring i hverdagen, og som forælder har du derfor også ansvar for at holde øje med, om dit barn har psykiske udfordringer.

Har mit barn brug for psykologhjælp?

Det er naturligt, at dit barn bliver nervøs i forbindelse med skolestart, er bange for edderkopper eller er utryg ved at være alene. Dette foregår typisk i perioder, hvorefter problemet er glemt igen. Der er dog også nogle børn, som ofte oplever udfordringer i hverdagen, som kan gøre det svært at indgå i sociale sammenhænge med jævnaldrende børn. Du kender dit eget barn bedst, men hvis du mistænker, at dit barn gennem længere tid har haft anderledes adfærd i forhold til de jævnaldrende eller eventuelle søskende, bør du overveje om der er en grundlæggende årsag til dit barns adfærd og mistrivsel. Sorg, dårligt humør, depressioner og manglende selvtillid kan ramme børn såvel som voksne. Stress, angst og handikap kan også gøre det svært for dit barn at trives i den almindelige hverdag.

Du kan finde ud af, om der er en grundlæggende årsag til dit barns anderledes adfærd ved at kontakte en anerkendt børnepsykolog i Aarhus, som har stor erfaring med undersøgelse og behandling af psykiske problemer hos børn. Børnepsykologer anbefaler altid forældre at opsøge den nærmeste børnepsykolog ved mistanke om psykiske problemer hos barnet, da konsekvensen af det psykiske problem i høj grad kan mindskes og fjernes gennem psykologhjælp.

Hvordan foregår psykologhjælp til børn?

Psykologhjælpen tilrettelægges efter dit barns alder for at opnå tryghed, så dit barn kan føle sig fortrolig i omgivelserne. Afhængigt af den grundlæggende årsag til barnets mistrivsel vil dit barn deltage i behandlingerne hos den børnevenlige psykolog fra Århus alene eller med deltagelse af én eller flere forældre. Her skabes der rum for, at dit barn kan udtrykke sine bekymringer og tanker til en objektiv person, hvilket især kan være gavnligt for skilsmissebørn. Hos mindre børn deltager forældrene typisk for at skabe tryghed, men der vil altid være fokus på barnet forståelse og oplevelse af situation, hvilket vil ses i sammenhæng med forældrenes eller andre pårørendes oplevelse af barnets adfærd for, at psykologen kan lave en samlet vurdering af problemet og tilpasse psykologhjælpen derefter.

Hvor længe skal mit barn gå til psykolog?

Det varierer fra barn til barn hvor ofte, dit barn skal til psykolog. Behovet for behandling vil blive vurderet ved hvert besøg hos psykologen med henblik på, at dit barn får en almindelig hverdag her og nu samt gennem hele opvæksten.

 

Psykologhuset Sdr. Palæ

Sønder Alle 10, 3. tv.

8000 Aarhus C

86 12 08 38

Slip din stress gennem samtale med en psykolog

Dårligt humør, rastløs, træthed og glemsomhed er blot nogle af de symptomer, som kendetegner stress. En ændret adfærd, som ikke blot påvirker personen selv, men også familien, bekendte og kollegaer. Stress kan let overses, da alle for det meste er udsat for stress i korte perioder. Stress kan være ubehageligt, men er ikke farligt, såfremt det kun er i korte perioder.

Der er tale om langvarig stress, hvis stress opleves dagligt i længere perioder. Langvarig stress kan være sundhedsskadeligt – både psykisk og fysisk. Det kan være svært at skelne imellem den “sunde” og usunde stress, hvorfor professionel hjælp bør søges, hvis stress mistænkes. Stress bør behandles og også meget gerne forebygges, så det ikke opstår fremover.

stressbehandling hos psykolog

Årsager til stress

Der kan være vidt forskellige årsager til, at stress opstår. Det varierer fra person til person, og det er vigtigt at få klargjort, hvorfor stress opstår hos den pågældende person for at kunne behandle denne. Personer reagerer også forskelligt på stress, hvorfor det er umuligt at sætte faste rammer for, hvornår en person er stressramt. For nogle er det de små problemer i hverdagen, som fremprovokerer stressen. Hos andre er det større livskriser, som kan fremkalde den. Der findes heldigvis en løsning til at slippe af med stressen.

Råd mod stress

Det anbefales af eksperter på området at slappe af og holde ferie, hvis stressen opstår og bliver hængende som langvarig stress. En sygemelding på arbejdet kan også være nødvendigt til at restituere og komme oven på igen. Derudover anbefales det kraftigt at søge professionel hjælp hos en psykolog. En anerkendt metode til at slippe af med stress er terapi hos en psykolog, der har kendskab og erfaring med behandling af stress.

En psykolog kan fjerne stressen

Ved at besøge en psykolog med stresserfaring i nærområdet er det mindre krævende at få hjælp til at slippe af med stressen. Der findes heldigvis en kvalificeret psykolog ved Hellerup, som er lettilgængelig for alle på Nordsjælland og i hovedstadsområdet. Derudover findes der også andre kompetente psykologer rundt omkring i Danmark, som står til rådighed. Psykologen vil hjælpe med at bekæmpe stressen ved at klarlægge årsagerne til stressen. Stress kan ikke opstå, hvis årsagerne til denne fjernes. Det kan være svært selv at vurdere, hvor, hvornår og hvorfor stress opstår. Det er derfor, at en psykolog skal benyttes, der kan bruge sit professionelle øje til at vurdere omstændighederne og få ændret reaktionsmønstre.

Psykolog med central belligenhed

For at terapien ikke stresser mere end nødvendigt, foreslås det at vælge en lettilgængelig psykolog nær Herlev eller andre centralt beliggende steder i landet, så transporten ikke bliver et problem.

Psykolog Vitha Weitemeyer
Din psykolog i Søborg
Buddingevej 306
2860 Søborg
Tlf: 60 77 38 14

leder

God ledelse er et buzz-word i det moderne erhvervsliv, men hvad er i grunden “god ledelse”?

I kraft med at der bliver mere og mere fokus på moderne ledelsesteori, kan du som leder måske opleve, at du i takt med den hastige udvikling og de mange nye input mister fodfæste og bliver usikker på din egen rolle som leder. Fordi en god leder også er åben for udvikling, er det ikke underligt, at mange ledere også bliver tvivl om deres lederprofil, hvilket i sidste ende kan føre til utroværdig og ustabil ledelse.

Optimer din lederprofil – øg din beslutningskraft

Derfor er det vigtigt, at du som leder husker din beslutningskraft, så du fremstår sikker, og som en stabil frontfigur for resten af virksomheden. Gennem psykolog konsultation kan du aktivt øge din handle- og beslutningskraft samt dit lederimage, så du fremstår sikker og samtidig også føler dig sikker som leder i en lille eller stor virksomhed.

Hvor end du er leder i Danmark, kan du altid finde en psykolog tæt på dig i København K, Århus, Odense eller mindre byer, som kan hjælpe dig med at øge dine ledelsesprofil gennem fokus på beslutningskraft.

Psykodynamisk coaching er et effektivt redskab, der hjælper dig med at arbejde med konkrete ledelses-dilemmaer der konfronterer dig med og gør dig bevidst om egne handlemønstre, hvorved du får en større forståelse for din måde at reagere på. Ved at få indsigt i måder at reagere på, som bunder i dybt forankrede handlemønstre, får du mulighed for at arbejde aktivt med bevidst handle- og beslutningskraft, fordi du får en større forståelse for egen historie, mønstre og måder at indgå i relationer på.

Mange tilbud i Københavns området

Fordi København er erhvervslivets mekka, er der også mange tilbud at vælge imellem når du leder efter psykologhjælp i København. Om du leder efter en psykolog med speciale i ledelse ved Nørreport, ved Østerport eller ved Vesterport er det vigtigste, at du vælger en psykolog, som du føler dig tryg ved, og som du finder professionel attraktiv. Mange psykologer tilbyder en gratis uforpligtende indledende samtale, som du med fordel kan benytte dig af, når du er på udkig efter en psykolog i København. Ring og hør om dine muligheder og fortæl om dine behov som leder, så i sammen kan finde det bedste tilbud til lige netop dig!

Psykolog Helle Anholm
Nørre Voldgade 68
1358 København
Tlf: 40 18 10 22